Project Description

New York University, Department of Linguistics

New York, NY

2009

For NYU’s Department of Linguistics, 1100 Architect transformed an inefficient 19th-century manufacturing building into a cohesive and contemporary learning environment. The redesign improves communication between the department’s five divisions, maximizes the amount of natural light that enters the space, and introduces new programs to the building. The first floor is now an inviting public space with a generous reception area, student lounge, and two lecture rooms directly visible from the street. The design of each of the four upper stories encourages collaboration by locating lounges and teaching labs at the center of the space and surrounding them with student and faculty offices. Moving glass walls allow the lounges to be used flexibly: they can be partitioned to create more intimate spaces for individual study, or opened to accommodate large-scale collaboration.

Awards

Interior Design, Best of Year Merit Award, 2010

PHOTOGRAPHY © MICHAEL MORAN

 

New York University, Department of Linguistics

New York, NY

2009

For NYU’s Department of Linguistics, 1100 Architect transformed an inefficient 19th-century manufacturing building into a cohesive and contemporary learning environment. The redesign improves communication between the department’s five divisions, maximizes the amount of natural light that enters the space, and introduces new programs to the building. The first floor is now an inviting public space with a generous reception area, student lounge, and two lecture rooms directly visible from the street. The design of each of the four upper stories encourages collaboration by locating lounges and teaching labs at the center of the space and surrounding them with student and faculty offices. Moving glass walls allow the lounges to be used flexibly: they can be partitioned to create more intimate spaces for individual study, or opened to accommodate large-scale collaboration.

Awards

Interior Design, Best of Year Merit Award, 2010

PHOTOGRAPHY © MICHAEL MORAN