The Robert Mapplethorpe Foundation

New York, NY

1990

The Robert Mapplethorpe Foundation houses the artist’s photography archives and administers the display, publication, and sale of his work. To best serve the foundation’s needs, we transformed a Soho loft into a
space that is both a highly functional work environment
and a place of memory that evokes Mapplethorpe’s life
and art. Our design was inspired by Mies van der Rohe’s belief that the sensual and intellectual are inseparable, evident in the use of balanced proportions, refined details, and rich materials.

©Michael Moran/OTTO

The Robert Mapplethorpe Foundation

New York, NY

1990

Beautiful proportions govern the space, evoking the harmony of a Mapplethorpe photograph. Materials are a source of contrast and balance as well. Ranging from rough-hewn timber to steamed beech veneer and steel, they contribute to a subtle richness of experience.

©Michael Moran/OTTO
©Michael Moran/OTTO

A minimalist approach to organizing the space allows for the loft space to retain its open character while establishing distinct zones for the office, workroom, lounge, conference room, and photography storage area. Sliding glass doors separate the conference room from the rest of the space, providing for both privacy and freedom of movement.

©Michael Moran/OTTO
©Michael Moran/OTTO

The living area serves as the foundation’s physical and symbolic center. To one side, a thick wall holds the photography archives. Set against the plaster face of this wall, a wood ledge accommodates a rotating display of photographs.

©Michael Moran/OTTO

Publications

“Robert Mapplethorpe Foundation.” Bauwelt, February 1992.

Fisher, Thomas. “Mapplethorpe and Mies.” Progressive Architecture, September 1991.

Similar Projects

©Michael Moran/OTTO

The Robert Mapplethorpe Foundation

New York, NY

1990

©Michael Moran/OTTO

The Robert Mapplethorpe Foundation houses the artist’s photography archives and administers the display, publication, and sale of his work. To best serve the foundation’s needs, we transformed a Soho loft into a
space that is both a highly functional work environment
and a place of memory that evokes Mapplethorpe’s life
and art. Our design was inspired by Mies van der Rohe’s belief that the sensual and intellectual are inseparable, evident in the use of balanced proportions, refined details, and rich materials.

©Michael Moran/OTTO

Beautiful proportions govern the space, evoking the harmony of a Mapplethorpe photograph. Materials are a source of contrast and balance as well. Ranging from rough-hewn timber to steamed beech veneer and steel, they contribute to a subtle richness of experience.

©Michael Moran/OTTO
©Michael Moran/OTTO

A minimalist approach to organizing the space allows for the loft space to retain its open character while establishing distinct zones for the office, workroom, lounge, conference room, and photography storage area. Sliding glass doors separate the conference room from the rest of the space, providing for both privacy and freedom of movement.

©Michael Moran/OTTO
©Michael Moran/OTTO

The living area serves as the foundation’s physical and symbolic center. To one side, a thick wall holds the photography archives. Set against the plaster face of this wall, a wood ledge accommodates a rotating display of photographs.

©Michael Moran/OTTO

Publications

“Robert Mapplethorpe Foundation.” Bauwelt, February 1992.

Fisher, Thomas. “Mapplethorpe and Mies.” Progressive Architecture, September 1991.

Similar Projects

Share
Search
Subscribe to our Newsletter:
* indicates required

Name*


Email Address*


Company