The New School, Lobby and Student Lounge

New York, NY

2007

This project entailed converting the ground floor of a landmark 1906 commercial building into a central locus for an expanding university community. Home to approximately 100,000 square feet of classroom and studio space, the building serves several thousand students, yet offered no distinct point of entry. Through the innovative use of materials and color we created an environment that is pragmatic, iconic, and attuned to the client. The undulating ceiling visually directs people from the entrance toward the elevators while creating the feeling of a grander space, despite the building’s low floor-to-ceiling height. A shimmering, light-colored terrazzo floor, which furthers the sense of spaciousness, continues down the staircase to the lower lobby, where students can relax and socialize.

©Peter Aaron/OTTO

The New School, Lobby and Student Lounge

New York, NY

2007

Designing a lobby for The New School, a progressive university in Greenwich Village, in a landmark building on 5th Avenue and 16th Street presented significant challenges as well as wonderful opportunities to give physical form to the school’s maverick identity.

©Peter Aaron/OTTO

The design creates a sense of flow, drawing students through the lobby towards the elevators going up to the classrooms or the stairs going down to the student lounge.

©Peter Aaron/OTTO

Benches in The New School’s signature shade of orange provide visual and physical stopping points, while also extending the fluid profile of the ceiling.

©Peter Aaron/OTTO
©Peter Aaron/OTTO
©Peter Aaron/OTTO
©Peter Aaron/OTTO
©Peter Aaron/OTTO
©Peter Aaron/OTTO
©Peter Aaron/OTTO

The New School, Lobby and Student Lounge

New York, NY

2007

©Peter Aaron/OTTO

This project entailed converting the ground floor of a landmark 1906 commercial building into a central locus for an expanding university community. Home to approximately 100,000 square feet of classroom and studio space, the building serves several thousand students, yet offered no distinct point of entry. Through the innovative use of materials and color we created an environment that is pragmatic, iconic, and attuned to the client. The undulating ceiling visually directs people from the entrance toward the elevators while creating the feeling of a grander space, despite the building’s low floor-to-ceiling height. A shimmering, light-colored terrazzo floor, which furthers the sense of spaciousness, continues down the staircase to the lower lobby, where students can relax and socialize.

©Peter Aaron/OTTO

Designing a lobby for The New School, a progressive university in Greenwich Village, in a landmark building on 5th Avenue and 16th Street presented significant challenges as well as wonderful opportunities to give physical form to the school’s maverick identity.

©Peter Aaron/OTTO

The design creates a sense of flow, drawing students through the lobby towards the elevators going up to the classrooms or the stairs going down to the student lounge.

©Peter Aaron/OTTO

Benches in The New School’s signature shade of orange provide visual and physical stopping points, while also extending the fluid profile of the ceiling.

©Peter Aaron/OTTO
©Peter Aaron/OTTO
©Peter Aaron/OTTO
©Peter Aaron/OTTO
©Peter Aaron/OTTO
©Peter Aaron/OTTO
Share
Search
Subscribe to our Newsletter:
* indicates required

Name*


Email Address*


Company