Memorial Park

New York, NY

2003

The inhuman circumstances of the events of September 11, 2001 brought forth an abundance of human responses. One such circumstance was the matter of the human remains, which were stored in a provisional site by the Office of the Chief Medical Examiner while awaiting further DNA identification. Undertaken pro bono at the behest of the Mayor of New York City, 1100 converted a space directly adjacent to the facility into a non-denominational sanctuary that offered family members a private place to grieve and remember loved ones. A pair of remembrance walls defined and partially enclosed the space, and a translucent fabric canopy let in light while providing shelter. The focal point of the space, a bluestone fountain set against a birch panel wall, masked outside noise and created a dignified, serene, and spiritual interior.

©1100 Architect

Memorial Park

New York, NY

2003

©1100 Architect
©1100 Architect

Designed to be easily dispersed in the instance of another citywide event requiring full mobilization of OCME resources, the space was bounded by panels of glowing polyvinyl membrane mounted to moveable sections of scaffolding. A ceiling of undulating, perforated fabric disguised the industrial nature of the large tent that shielded the site from public view.

©1100 Architect
©1100 Architect

Memorial Park

New York, NY

2003

©1100 Architect

The inhuman circumstances of the events of September 11, 2001 brought forth an abundance of human responses. One such circumstance was the matter of the human remains, which were stored in a provisional site by the Office of the Chief Medical Examiner while awaiting further DNA identification. Undertaken pro bono at the behest of the Mayor of New York City, 1100 converted a space directly adjacent to the facility into a non-denominational sanctuary that offered family members a private place to grieve and remember loved ones. A pair of remembrance walls defined and partially enclosed the space, and a translucent fabric canopy let in light while providing shelter. The focal point of the space, a bluestone fountain set against a birch panel wall, masked outside noise and created a dignified, serene, and spiritual interior.

©1100 Architect
©1100 Architect
©1100 Architect

Designed to be easily dispersed in the instance of another citywide event requiring full mobilization of OCME resources, the space was bounded by panels of glowing polyvinyl membrane mounted to moveable sections of scaffolding. A ceiling of undulating, perforated fabric disguised the industrial nature of the large tent that shielded the site from public view.

©1100 Architect

Publications

Similar Projects

Share
Search
Subscribe to our Newsletter:
* indicates required

Name*


Email Address*


Company