The Dalton School

New York, NY

2012

For the Dalton School, a nationally renowned K–12 private school in Manhattan, 1100 prepared a master plan for a 12,000-square-foot expansion and complete facility renovation. The master plan establishes a multi-phased strategy for linking five contiguous, historically landmarked buildings into a cohesive whole; providing a new gymnasium; and upgrading educational environments. The first phase of the master plan, completed in 2011, has dramatically enhanced connectivity and circulation, and improved energy performance to meet the school’s LEED Silver target. The full realization of the master plan will result in a sustainable educational environment that is sensitive to the surrounding residential neighborhood, of appropriate scale and long-term durability, and capable of supporting the school in its pedagogical mission.

©Michael Moran/OTTO

The Dalton School

New York, NY

2012

Two new kindergarten classrooms on the ground level are located along exterior walls, which allows for abundant day lighting and views of the outdoors. The rooms’ close proximity to an outdoor courtyard allows for science experiments, archaeological digs, and play.

©Michael Moran/OTTO

The art and science rooms were relocated from the basement to adjacent light-filled spaces on the top floor, crowning the school with disciplines that are at the heart of Dalton’s pedagogy. The rooms are open to one another to encourage interaction and the blurring of disciplinary boundaries.

©Michael Moran/OTTO

In support of Dalton’s interdisciplinary curriculum, 1100 focused on improving connectivity and circulation among departments. Bringing art and science together encourages the overlap of disciplinary boundaries and supports the idea that science requires creativity and art can be scientific.

©Michael Moran/OTTO

South-facing windows in the art room offer plentiful natural light. Large cabinets make for easy storage of supplies, and corkboards line the walls and cabinets for children and teachers to display work.

©Michael Moran/OTTO

Classroom spaces are designed to be open and flexible. Tables and furniture can easily be rearranged to accommodate different learning objectives. Large storage cabinets and plenty of bookshelves make it easy to organize classroom materials.

©Michael Moran/OTTO

To improve energy performance and meet the school’s LEED Silver target, 1100 installed daylight harvesters to dim interior lights based on the amount of natural light entering the room and added motion sensors to automatically switch lights off when a room is not in use.

©Michael Moran/OTTO

The Dalton School

New York, NY

2012

©Michael Moran/OTTO

For the Dalton School, a nationally renowned K–12 private school in Manhattan, 1100 prepared a master plan for a 12,000-square-foot expansion and complete facility renovation. The master plan establishes a multi-phased strategy for linking five contiguous, historically landmarked buildings into a cohesive whole; providing a new gymnasium; and upgrading educational environments. The first phase of the master plan, completed in 2011, has dramatically enhanced connectivity and circulation, and improved energy performance to meet the school’s LEED Silver target. The full realization of the master plan will result in a sustainable educational environment that is sensitive to the surrounding residential neighborhood, of appropriate scale and long-term durability, and capable of supporting the school in its pedagogical mission.

©Michael Moran/OTTO

Two new kindergarten classrooms on the ground level are located along exterior walls, which allows for abundant day lighting and views of the outdoors. The rooms’ close proximity to an outdoor courtyard allows for science experiments, archaeological digs, and play.

©Michael Moran/OTTO

The art and science rooms were relocated from the basement to adjacent light-filled spaces on the top floor, crowning the school with disciplines that are at the heart of Dalton’s pedagogy. The rooms are open to one another to encourage interaction and the blurring of disciplinary boundaries.

©Michael Moran/OTTO

In support of Dalton’s interdisciplinary curriculum, 1100 focused on improving connectivity and circulation among departments. Bringing art and science together encourages the overlap of disciplinary boundaries and supports the idea that science requires creativity and art can be scientific.

©Michael Moran/OTTO

South-facing windows in the art room offer plentiful natural light. Large cabinets make for easy storage of supplies, and corkboards line the walls and cabinets for children and teachers to display work.

©Michael Moran/OTTO

Classroom spaces are designed to be open and flexible. Tables and furniture can easily be rearranged to accommodate different learning objectives. Large storage cabinets and plenty of bookshelves make it easy to organize classroom materials.

©Michael Moran/OTTO

To improve energy performance and meet the school’s LEED Silver target, 1100 installed daylight harvesters to dim interior lights based on the amount of natural light entering the room and added motion sensors to automatically switch lights off when a room is not in use.

Share
Search
Subscribe to our Newsletter:
* indicates required

Name*


Email Address*


Company