Abraham House

Bronx, NY

2006

Abraham House is an organization that successfully strives to end the cycle of recidivism by managing a residential program for convicted, non-violent, non-drug addicted criminal offenders. 1100 designed a new building and completely renovated the program’s two dilapidated brownstones, more than doubling the size of the facility. The first and second floors of the building serve the extensive outreach programs and contain a kitchen capable of providing several hundred meals a day. Living quarters for the staff, clients, and clergy are located on the third and fourth floors. Working within a tight budget, we were able to achieve a transcendent and modern space that is fitting with the purpose of the institution.

©Peter Aaron/OTTO

Abraham House

Bronx, NY

2006

The façade is clad in two shades of reddish-brown synthetic stucco that allow the buildings to integrate well with the neighboring brownstones while proclaiming Abraham House’s unique identity.

©Peter Aaron/OTTO

The program of this organization is diverse, including residential, spiritual, social, and educational services. This multi-functional common room meets these needs. It is conceptualized as the soul of the building, adapting to the programs and bringing together residents, their families, staff members, and members of the community. Moveable walls increase the room’s versatility, allowing for separate spaces to be created quickly and easily.

©Peter Aaron/OTTO

The design creates a more efficient continuum of space throughout the facility by consolidating the public and educational spaces within a cohesive pathway. Both residents and visitors can comprehend and use these spaces with ease.

©Peter Aaron/OTTO

Wooden floors and soft lighting create an environment of comfort and peace.

©Peter Aaron/OTTO

The building was constructed and outfitted at a cost per square foot that is nearly one hundred percent less than the prevailing local benchmark. This figure is impressive given the modest size of the building and the absence of any substantial economies of scale.

©Peter Aaron/OTTO

Environmentally sound building concepts were incorporated into the design. Soft fluorescent lighting fixtures were used to create a calm environment while conserving energy and funds. Additionally, 1100 led a grant writing process with Abraham House and Earthpledge to secure government funding for a green roof. While providing a healthy amenity for residents, the green roof also increases the sustainability of the architecture, reducing heating and cooling costs.

©Peter Aaron/OTTO

Abraham House

Bronx, NY

2006

©Peter Aaron/OTTO

Abraham House is an organization that successfully strives to end the cycle of recidivism by managing a residential program for convicted, non-violent, non-drug addicted criminal offenders. 1100 designed a new building and completely renovated the program’s two dilapidated brownstones, more than doubling the size of the facility. The first and second floors of the building serve the extensive outreach programs and contain a kitchen capable of providing several hundred meals a day. Living quarters for the staff, clients, and clergy are located on the third and fourth floors. Working within a tight budget, we were able to achieve a transcendent and modern space that is fitting with the purpose of the institution.

©Peter Aaron/OTTO

The façade is clad in two shades of reddish-brown synthetic stucco that allow the buildings to integrate well with the neighboring brownstones while proclaiming Abraham House’s unique identity.

©Peter Aaron/OTTO

The program of this organization is diverse, including residential, spiritual, social, and educational services. This multi-functional common room meets these needs. It is conceptualized as the soul of the building, adapting to the programs and bringing together residents, their families, staff members, and members of the community. Moveable walls increase the room’s versatility, allowing for separate spaces to be created quickly and easily.

©Peter Aaron/OTTO

The design creates a more efficient continuum of space throughout the facility by consolidating the public and educational spaces within a cohesive pathway. Both residents and visitors can comprehend and use these spaces with ease.

©Peter Aaron/OTTO

Wooden floors and soft lighting create an environment of comfort and peace.

©Peter Aaron/OTTO

The building was constructed and outfitted at a cost per square foot that is nearly one hundred percent less than the prevailing local benchmark. This figure is impressive given the modest size of the building and the absence of any substantial economies of scale.

©Peter Aaron/OTTO

Environmentally sound building concepts were incorporated into the design. Soft fluorescent lighting fixtures were used to create a calm environment while conserving energy and funds. Additionally, 1100 led a grant writing process with Abraham House and Earthpledge to secure government funding for a green roof. While providing a healthy amenity for residents, the green roof also increases the sustainability of the architecture, reducing heating and cooling costs.

Share
Search
Subscribe to our Newsletter:
* indicates required

Name*


Email Address*


Company