Project Description

The New York Public Library,
Francis Martin Library

Bronx, NY

2008

For this branch of the New York Public Library, in the Bronx, we transformed what had been a dark, cramped, and outdated space into a naturally lit, open, and contemporary learning environment. Removing partitions that previously subdivided the floor, the new design enhances circulation and allows daylight deep into the space. The stacks are arrayed in a fanning radial pattern that creates clear sightlines across the floor, allowing two librarians positioned at information desks by the entrance to efficiently supervise the entire library. Group reading areas, independent study space, and media stations are located on the perimeters of the space, where they take advantage of the views and natural light.

Awards

AIA New York Chapter, Interiors Design Award, 2009

AIA / American Library Association, Library Building Award, 2009

Interior Design, Best of Year Merit Award, 2008

Publications

Baolin, Song. “Library of the Future.” Di Magazine, June 2011.

Quartino, Daniela Santos, ed. New York Architecture. Barcelona: Loft Publications, 2010.

“2009 AIANY Design Awards.” Oculus, Summer 2009.

“Francis Martin Library.” bob: International Magazine of Space Design, February 2009.

Landgraf, Greg. “AIA/ALA Library Building Awards.” American Libraries, April 1, 2009.

Galindo, Michelle. Collection: U.S. Architecture. Berlin, Germany: Braun Publishing AG, 2009.

PHOTOGRAPHY © TIM FURZER

The New York Public Library,
Francis Martin Library

Bronx, NY

2008

For this branch of the New York Public Library, in the Bronx, we transformed what had been a dark, cramped, and outdated space into a naturally lit, open, and contemporary learning environment. Removing partitions that previously subdivided the floor, the new design enhances circulation and allows daylight deep into the space. The stacks are arrayed in a fanning radial pattern that creates clear sightlines across the floor, allowing two librarians positioned at information desks by the entrance to efficiently supervise the entire library. Group reading areas, independent study space, and media stations are located on the perimeters of the space, where they take advantage of the views and natural light.

Awards

AIA New York Chapter, Interiors Design Award, 2009

AIA / American Library Association, Library Building Award, 2009

Interior Design, Best of Year Merit Award, 2008

Publications

Baolin, Song. “Library of the Future.” Di Magazine, June 2011.

Quartino, Daniela Santos, ed. New York Architecture. Barcelona: Loft Publications, 2010.

“2009 AIANY Design Awards.” Oculus, Summer 2009.

“Francis Martin Library.” bob: International Magazine of Space Design, February 2009.

Landgraf, Greg. “AIA/ALA Library Building Awards.” American Libraries, April 1, 2009.

Galindo, Michelle. Collection: U.S. Architecture. Berlin, Germany: Braun Publishing AG, 2009.

PHOTOGRAPHY © TIM FURZER