Project Description

Main: East Side Lofts

Frankfurt am Main, Germany

2015

Main: East Side Lofts is a mixed-use building located in a rapidly developing neighborhood near Frankfurt’s East Harbor (Osthafen). The project is composed of two parts: the renovation of a neoclassical building that was never completed because of the outbreak of World War I, and a contemporary addition of equal size that completes the original structure. To create a cohesive whole, the addition interprets the volume, rhythm, and proportions of the original building, but reimagines them in a contemporary language with new materials. Certain elements of the original interiors—like their timber beams—were maintained in the renovation, creating contemporary living environments that pay homage to the building’s history.

PHOTOGRAPHY © NIKOLAS KOENIG

Main: East Side Lofts

Frankfurt am Main, Germany

2015

Main: East Side Lofts is a mixed-use building located in a rapidly developing neighborhood near Frankfurt’s East Harbor (Osthafen). The project is composed of two parts: the renovation of a neoclassical building that was never completed because of the outbreak of World War I, and a contemporary addition of equal size that completes the original structure. To create a cohesive whole, the addition interprets the volume, rhythm, and proportions of the original building, but reimagines them in a contemporary language with new materials. Certain elements of the original interiors—like their timber beams—were maintained in the renovation, creating contemporary living environments that pay homage to the building’s history.

Publications

Pepchinski, Mary. “Soul Sister: A new structure completes an unfinished century-old building by replicating its scale and adding some funk.” Architectural Record, September 2016.

Alternativen zur Mole.” Frankfurter Rundschau, July 7, 2010.

Arnold, Andreas. “Im Osthafen stimmt das Gesamtpaket.” Frankfurter Rundschau, August 29, 2009.

Kremers, Patrick. “Die Perle soll wieder glänzen.” Frankfurter Rundschau, August 25, 2009.

PHOTOGRAPHY © NIKOLAS KOENIG