Project Description

Brooklyn Detention Center

Brooklyn, NY

2010

LEED Silver Certification Target

The City of New York hired 1100 Architect to design a renovation and expansion of the Brooklyn Detention Center (BDC), which would transform the aging jail into a state-of-the-art, 21st-century civic facility. Done as a joint venture with RicciGreene Associates, the design is informed by five key factors: replacing an outdated facility with one informed by the latest thinking in rehabilitative criminal justice, creating a building of design excellence and high-performance energy efficiency, addressing the concerns of the neighboring community, providing humane environments for detainees, and enhancing safety and security, both inside the building and within the urban context. The design is a carefully balanced composition, juxtaposing the lightness of the glass curtain wall with the mass of perforated concrete volumes to provide maximum light, airflow, and security throughout the building. In recognition of its promise, the design received a Merit Award in the Unbuilt Work category of the 2012 AIA New York Chapter Design Awards.

Awards

AIA New York Chapter Design Award, Merit Award Unbuilt Work Category, 2012

IMAGERY © VIZE COURTESY OF 1100 ARCHITECT / RICCI GREENE ASSOCIATES

Brooklyn Detention Center

Brooklyn, NY

2010

LEED Silver Certification Target

The City of New York hired 1100 Architect to design a renovation and expansion of the Brooklyn Detention Center (BDC), which would transform the aging jail into a state-of-the-art, 21st-century civic facility. Done as a joint venture with RicciGreene Associates, the design is informed by five key factors: replacing an outdated facility with one informed by the latest thinking in rehabilitative criminal justice, creating a building of design excellence and high-performance energy efficiency, addressing the concerns of the neighboring community, providing humane environments for detainees, and enhancing safety and security, both inside the building and within the urban context. The design is a carefully balanced composition, juxtaposing the lightness of the glass curtain wall with the mass of perforated concrete volumes to provide maximum light, airflow, and security throughout the building. In recognition of its promise, the design received a Merit Award in the Unbuilt Work category of the 2012 AIA New York Chapter Design Awards.

Awards

AIA New York Chapter Design Award, Merit Award Unbuilt Work Category, 2012

IMAGERY © VIZE COURTESY OF 1100 ARCHITECT / RICCI GREENE ASSOCIATES